joi, 25 februarie 2010

Comenius-expoziţie de colaje şi postere

         În cadrul proiectului Comenius "BE A YOUNG ARCHITECT AND ARTIST", elevii clasei a VIIa C, sub îndrumarea prof.  Tărîţă Mihaela, au realizat colaje şi postere despre ţările membre ale proiectului: Polonia, Franţa, Italia, Grecia, Turcia, Bulgaria, Slovenia şi Romania. Elevii au putut astfel să afle mai multe informaţii despre ţările implicate în proiect, despre poziţia lor geografică, clădirile, monumentele, drapelul, cultura şi tradiţiile lor. Cea mai harnică echipă a fost formată din elevii: Iliuţă Sabina, Balint Raluca, Mărtinaş Mădălina, Munteanu Adelina, Cojocea Şerban şi Lungu Bianca care s-au ocupat de ţările Romania, Franţa, Turcia, Grecia.
        Iată şi autorii lor:
             Echipa Italiei a fost formată din: Bulai Renata, Neacşu Georgiana, Aruxandei Marius, Demetercă Denis şi Luca Răzvan.
 
             Echipa Sloveniei au format-o elevii: Divile Andreea, Lungu Bianca, Modrea Mădălina, Radu Ionela şi Vătămanu Cristina.
             Echipa Bulgariei a fost alcătuită din Ciuchi Liviu şi Lucaci Sergiu.
 Echipa Poloniei: Chiriac Alexandru, Divile Alexandru şi Poiană Marian. Toate lucrările au făcut obiectul unei expoziţii. 10 cu felicitări participanţilor!!!!!

marți, 23 februarie 2010

Cum sărbătorim noi Crăciunul

        Elevii clasei a Va A, îndrumaţi de diriginta Tarita Cristina-Mihaela, au sărbătorit Crăciunul prin interpretarea piesei de teatru "Copiii şi îngeraşii", a unor poezii şi colinde, specifice acestei sărbători. Au prezentat ca un element surpriză un dans realizat de ei înşişi pe o melodie la alegere.         Activitatea a fost urmărită de elevii, părinţii şi cadrele didactice din şcoală. Iată cele mai reuşite momente!!!                

Sărbătoarea Halloween

        Pe 30 octombrie, cu ocazia Hallowen-ului, elevii claselor gimnaziale au organizat o activitate, sub îndrumarea domnişoarei profesoare Blaj Alina şi cu ajutorul prof. Diaconu Mihaela şi Tărîţă Mihaela.       Elevii au recitat poezii specifice sărbătorii, au dansat, au prezentat costume ingenioase şi bostani. Cele mai bune costume şi dansuri au fost premiate.       Felicitări participanţilor şi organizatorilor!

luni, 22 februarie 2010

Proiectul 2 V- Viitorul Verde

     Pe data de 15 octombrie 2009 s-a desfăşurat o activitate din cadrul Proiectului 2 V- Viitorul Verde, coordonată de prof. Cristina-Mihaela Tărîţă. Activitatea este o continuare a "Proiectului de formare a personalului didactic din comunitatile afectate de inundatii", proiect finantat de Unicef si implementat de CRIPS, ce a avut loc la Sinaia, in iunie si septembrie 2009. La cursurile de la Sinaia au participat profesori ce predau la scolile din comunităţile afectate de inundaţii în 2008, din judeţele Neamt, Bacau, Botosani, Suceava, Iaşi şi Maramureş.      Activitatea s-a desfăşurat pe 3 secţiuni:     1. Creaţii plastice pe tema " Cea mai frumoasă zi din viaţa mea"     2. Creaţii literare pe aceeaşi temă     3. Obiecte de îmbrăcăminte din materiale reciclabile     Proiectul 2 V a avut ca scop: - dezvoltarea potenţialului cadrelor didactice de a identifica şi sprijini pe elevii care suferă de traume psiho-sociale în urma inundaţiilor - dezvoltarea la elevi de comportamente pozitive faţă de mediu prin refolosirea, reciclarea materialelor biodegradabile şi alte tipuri de deşeuri.     In acest proiect s-au implicat elevii claselor I-VIII, părinţii şi cadrele didactice din şcoală. Ca invitaţi au fost dl. Eugen Simion de la DGASPC, Piatra Neamţ si dl Ioan Mărtinaş de la Primăria Sagna, de la Situaţiile de Urgenţă.Celor mai reusite lucrări s-au acordat diplome, dupa cum urmează. Creaţii literare: locul I- Mihăeş Larisa VIB, Ivan Mirabela VIIIA; II- Ana Melania VA, Andrieş Mădălina VA, Lucaci Antonia VIIA; III- Mărtinaş Laura VB, Mărtinaş Alexandru VB. Creaţii plastice: I - Divile Rita VB, Mihăeş Larisa VI B, II- Aroşoaie Manuela VIIA, Enăşcut Luiza VIIIA, III- Lucaci Roberta VB, Lungu Mădălina VIIIB.     La Obiecte de imbrăcăminte, secţiune rezervată celor mici, de la clasele I-IV, au primit diplome personalizate toti participanţii: pentru cei mai imaginativi, cei mai moderni, cei care au adus tradiţii mexicane, cei careîmbină trecutul cu prezentul, cei mai clasici.     Ulterior, a fost organizată o expoziţie cu obiectele de imbrăcăminte din materiale reciclabile, de  către învăţătoarea Murariu Silvia şi o alta cu creaţiile artistice, de către renumita artistă plastică, prof. Antochi Elena.      Iată cateva secvenţe din timpul activităţii. Vizionare plăcută!!!

duminică, 21 februarie 2010

Săptamana Educaţiei Globale-Proiectul "Hrana pentru toţi"

     In Saptamana Educatiei Globale (14-23 noiembrie 2009), in cadrul Proiectului "Hrana pentru toti", la Scoala Sagna a avut loc o activitate organizată de prof. coordonator Iosefina Lucaci. Elevii claselor V-VIII imdrumati de profesorii diriginti au pregatit diferite mancaruri delicioase bazate pe fructe si legume, iar altele ornamentale, reusind sa realizeze adevarate opere de arta. Fotografiile va vor convinge cu siguranta.      Am reusit astfel sa formam si sa dezvoltam la elevi si cadre didactice o atitudine si un comportament activ si proactiv bazat pe respectul drepturilor copilului, dar si sa devina constienti de faptul ca asigurarea hranei constituie o problemă de maximă responsabilitate, în condiţiile în care sărăcia continuă să afecteze existenţa de zi cu zi a unui număr tot mai mare de CETĂŢENI europeni şi din întreaga lume.

Expozitie desene în cadrul proiectului Comenius

In cursul saptamanii 08-12 februarie, elevii Scolii cu clasele I-VIII, SAGNA, au inaugurat o expozitie de desene, constand in ilustrarile copiilor ale unor case de vis, expozitia reprezentand o etapa dintr-o activitate din cadrul Proiectului Comenius,” Be a Young Architect and Artist”, implementat in scoala Sagna in perioada 2009-2011. Ineditul manifestarii a constat in faptul ca elevii, ajutati de doamna profesoara Antochi Elena, o binecunoscuta pictorita din judetul Neamt, si indrumati de profesoara de limba engleza, Diaconu Mihaela, au desenat ceea ce elevii unei scoli partenere din Turcia, au descris. Expozitia s-a finalizat prin acordarea unui punctaj pentru fiecare desen, elevii fiind cei care au punctat desenele preferate , locul intai fiind obtinut de eleva Lucaci Roberta din clasa a V a B care a ilustrat descrierea facuta de eleva scolii partenere, Şule Yusma. Locurile doi si trei au fost obtinute de Giurgi Felix si Mihaes Larisa din clasa a VI-a B care au ilustrat visele elevilor turci Zinet Uslu si respectiv Tuba Alpar. Fiind o activitate complexa care a incununat mai multe etape de lucru, activitatea a implicat toti elevii de la clasa a IV-a pana la clasa a VIII-a, lucrarile urmand a participa intr-o competitie alaturi de celelalte 7 tari partenere,in cadrul urmatoarei mobilitati din cadrul proiectului,din Piedimonte San Germano- Italia iar produsul comun acestora va fi un DVD comun cu toate prezentarile electronice si un book-let cu toate aceste desene si descrieri , ce va putea fi folosit ulterior ca si material didactic. 15 februarie 2010 prof. Diaconu Mihaela-Claudia

Impresii elevi- mobilitate Franţa in cadrul proiectului Comenius Be a Young Architect and Artist

“ Prima impresie care ne-a lasat-o Franta a fost aceea ca oamenii de acolo sunt foarte prietenosi si sunt foarte comunicativi.La colegiu ne-am simtit foarte bine...si ne-am imprietenit cu multi copii de acolo.Am fost foarte entuziasmate de faptul ca ei se straduiau sa traduca anumite cuvinte ca noi sa intelegem si ne puneau multe intrebari despre anumite lucruri. Familiile au fost foarte primitoare si copiii foarte draguti si comunicativi. In timpul sederii noastre in Franta am vizitat mai multe cladiri, castele,plaja, portul si Oceanul .Nantes este un foarte frumos oras cu multe cladiri si strazi antice..de mare valoare. Printre acestea se numara Catedrala Saint Paul, o cladire impresionanta si ca masivitate si constructie.Apoi mai sunt si castelele dintre care voi aduce aminte Castelul Ducs de Bretagne.Am vizitat si biblioteca din Bouaye ,o biblioteca interesanta cu multe optiuni care nu includ numai carti ci si altele. Viata este foarte diferita acolo,bineinteles fata de cea din Romania dar acest schimb de experienta a fost impresionant. Faptul ca am lucrat impreuna cu profesorii si elevii din toate aceste tari dar si activitatile din cadrul proiectului, premergatoare vizitei din Franta consider ca mi-au imbogatit orizontul cultural si architectural” Balint Monalisa, Ungureanu Andreea -eleve cl. a VIII-a A, Sc. Sagna

sâmbătă, 20 februarie 2010

Comenius Be a Young Architect and Artist- Mobilitate Franţa

In perioada 8-14 Noiembrie, Scoala cu clasele I-VIII Sagna s-a deplasat in cadrul proiectului: Be a Young Architect and Artist”, proiect aflat in desfasurare pe perioada anilor 2009-2011, in prima mobilitate care a avut loc in Franta, localitatea Bouaye, in vecinatatea orasului Nantes alaturi de alte 7 tari partenere in proiect. Delegatiile din Romania, Italia, Slovenia, Grecia, Turcia Bulgaria si Polonia(sc. Coordonatoare) In aceasta vizita de lucru, la scoala “Notre Dame de la Trinite”,au participat la activitatile din cadrul proiectului 4 profesori si 4 elevi: Todirica Lucian- Coordonatorul Proiectului, prof. Informatica Bohan Gabriela - Director Diaconu Mihaela- Responsabil Proiecte Europene, prof. Limba Engleza; Oprea Adrian -Membru in echipa de proiect, prof. Istorie_Geografie Elevii din echipa de proiect: Iacob Georgiana - cl. a V-a Ivan Mirabela - cl. a VIII-a Balint Monalisa - cl a VIII-a Ungureanu Andreea-elev cl a VIII-a Parteneriatul Comenius a deschis uşa Europei profesorilor şi elevilor din SAGNA, ajutandu-i să cunoască cat mai multe lucruri despre fiecare ţară, cultura si civilizatia lor, să simtă că fac parte din Comunitatea Europeană, deşi locuiesc în zone dezavantajate. Elevii si profesorii au avut sansa de a putea împărtăşi aceleaşi interese lucrând impreuna,imbogatindu-si cunostintele despre cultura si arhistectura tarilor parenere înţelegand totodata că prietenia, empatia, toleranta şi spiritul de echipa european sunt lucruri importante pe care si le vor putea insusi in urma acestui proiect. Cele mai importante obiective ale proiectului vizeaza : • dezvoltarea cunostintelor elevilor despre identitatea europeana, invatand ca sunt la fel de multe asemanari cat si deosebiri intre tarile implicate in proiect; • promovarea dialogului si respectului elevilor pentru alte habitate arhitecturale si alte culturi prin implicarea lor in activitati comune; • dezvoltarea gandirii practicii si abstracte; • dezvoltarea abilitatilor de utilizare a programelor de calculator; • cooperarea si dezvoltarea abilitatilor atat a elevilor cat si a profesorilor de a comunica in limba engleza. prof. Diaconu Mihaela-Claudia

Şcoala şi grădiniţa